IN ZICHT

Een onderzoek naar aha-momenten die een keerpunt vormden in het denken over het klimaatvraagstuk.

Je hebt een tegeltje gevonden en bent zo op deze site gekomen. Welkom! Deze tegeltjes zijn een project genaamd IN ZICHT. Naast het tegeltje wat je hebt gevonden zijn er nog 99 te vinden in de stad Utrecht.

Een tegeltje bevat vaak een oude wijsheid. Denk aan ‘oost west, thuis best’ of ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’. Deze 100 tegeltjes gaan over duurzaamheid. Eigenlijk wisten we vroeger al best goed wat duurzaam is, en wat niet. Ging iets kapot, dan repareerden we het. Vlees en vliegen was een luxe en we hadden het goed met weinig.

Op de tegeltjes vind je inzichten, zogenaamde ‘oja!-momenten’ van allerlei mensen die bij het project zijn betrokken. Allemaal gaan ze over klimaat en duurzaamheid. Het eerste tegeltje is van mij – sinds 2020 ben ik veel met klimaat en duurzaamheid bezig; veel lezen, luisteren, met anderen in gesprek. Regelmatig had ik een ‘oja!-momentje’: het kwartje viel hoe het zat. Soms over dingen die ik eigenlijk wel wist, maar me nog niet bewust had gerealiseerd. Zoals dat alle zuivel eigenlijk de moedermelk is van de koe aan haar kalf, die wij dus van haar ‘stelen’. Sommige oja-dingen leerde ik die ik daarvoor nog niet wist – zoals dat een gemiddeld Nederlands weiland met gras nauwelijks natuur te noemen is; ze zijn qua planten- en dierenleven zo arm dat ze vergelijkbaar is met een woestijn. Daarna keek ik nooit meer hetzelfde naar een weiland.

Aan jou als vinder twee vragen;

  1. Je mag het tegeltje een nieuwe plek geven. Bijvoorbeeld een plek waarvan je weet dat veel mensen hem zullen zien. Of mensen komen waarvoor je vindt dat de boodschap relevant is. Tag op instagram @tegeltje.in.zicht en je maakt kans op een toffe prijs!
  2. En misschien heb je zelf ook wel zo’n inzicht gehad. Stuur hem hieronder in, en wie weet vind je binnenkort in Utrecht jouw eigen tegeltje! Ik plaats hem en vermeld je voornaam.

De tegeltjes zaaien als het ware een boodschap, in plaats van zenden. De één zal op vele plekken komen en zo groeien, de ander ‘vergaan*’. En misschien vinden we over 10 jaar een tegeltje terug en denken we ‘gek dat we dat toen nog zo deden’. Zoals we nu rokers in een treincoupé of restaurant een gek idee vinden.

De andere tegeltjes zijn te zien op instagram,

Veel in zicht!

Frank

*verantwoording: de tegeltjes zijn gemaakt uit onbewerkt resthout uit een meubelwerkplaats en ‘beschreven’ met een laser die ik twee uurtjes kon huren en die draaide op zonne-energie.

< terug naar projectenoverzicht