Discriminatie & antifilterbubbel – 2019

[onderzoeksfase]

In samenwerking met de talentvolle kunstenares Alène Moor is Studio Tegenwind in oktober 2019 een nieuw project gestart. Momenteel nog in onderzoeksfase, binnenkort meer!

Show Me You(r Phone) – 2019

Sinds de introductie van de iphone in 2007 is de smartphone niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We staan op en gaan naar bed met onze telefoon; hij is er bij het betalen van een tikkie, het nemen van een foto, het bellen met je geliefde, het navigeren naar de kroeg, het shazammen van een nummer, enzovoorts.

De relatie met onze smartphone maakt dat het apparaatje op een innige manier met ons leven is verweven. Wat zou een ander op basis van jouw telefoon over jou zeggen? Waar liggen jouw grenzen qua privacy? Hoe voelt het om op basis van enkel datapunten te worden geprofileerd? Show Me You(r Phone) stelt deze innige relatie met de telefoon in een prikkelend experiment centraal.

Studio Tegenwind - Show Me You(r Phone)
Show Me You(r Phone) tijdens Uitfeest Utrecht

Gescheiden door een wand, waardoor deelnemers elkaar niet zien, wisselen zij vragen aan elkaar uit. Een briefje wordt door het sleufje naar de overzijde geschoven: ‘Toon mij jouw favoriete app’. De deelnemer denkt even na, scrollt naar de app met het spelletje wat hij altijd speelt, en tilt het luikje op om zijn antwoord te tonen. Bij een volgend verzoek stuurt hij een briefje terug: ‘Deze gegevens wil ik niet tonen’. Maar ook dat blijkt informatie voor de ander. Die is druk bezig om in 4 minuten tijd een geheel profiel te schetsen over de ander. Hij houdt een formulier vast waarop een aantal vragen staan. Dingen zoals ‘hoe oud is de ander?’ en ‘is het een man of vrouw?’, maar ook meer diepere eigenschappen zoals culturele achtergrond, ‘stereotype’ en waar de tegenspeler naar verwachting gemakkelijk geld aan uit zou geven.

Studio Tegenwind - Show Me You(r Phone)

Na 4 minuten rinkelt de wekker – dat ging rap. De gordijnen worden opengeschoven en dan ineens staan beide deelnemers oog in oog. Er wordt gelachen, handen geschud, verbazing uitgesproken.

Studio Tegenwind - Show Me You(r Phone)

In het nagesprek komen interessante aspecten naar voren; sommigen vertellen dat ze het ongemakkelijk vonden bepaalde data uit te vragen, omdat deze ‘toch wel erg persoonlijk was’. Anderen geven aan zich erg veilig en anoniem hebben gevoeld en daardoor alle data hebben durven delen. Vaak bleek het beetje data al voldoende om een kloppend profiel te schetsen over de ander (‘bijna eng!’). Ook gaf het experiment inzicht in de eigen aannames, zoals ‘iemand zonder Tinder of Happn anno nu is vast en zeker in een relatie’.

Studio Tegenwind - Show Me You(r Phone)

Deelnemers vinden het leuk, interessant, en het zet aan het denken. Even in de buurt blijven en dan ook eens de andere kant proberen!

De installatie was te zien en natuurlijk vooral te proberen op
tijdens het Uitfeest in Utrecht op 15 september 2019 en op 4 oktober 2019 tijdens het Betweter Festival, in Tivoli Vredenburg in Utrecht.