Boodschap op je Bord

Een social design project dat op artistieke wijze een brug slaat tussen wetenschap en samenleving.

Startpunt van dit project was de frustratie die we hoorden in een gesprek met Scientist Rebellion. Zij worstelen met het probleem dat ondanks dat klimaatverandering waarschijnlijk het grootste vraagstuk is wat de mensheid boven het hoofd hangt zij als wetenschappers moeite hebben om met belangrijke inzichten en adviezen uit de klimaatwetenschap de burger te bereiken. Als dat niet goed lukt, lopen we met elkaar het risico dat we te weinig, te laat of verkeerd in actie komen. Samen met social designer Maartje de Goede onderzoeken we daarom hoe we een brug kunnen slaan. Daarbij zetten we in op het protestbord, wat vraagt om een begrijpelijke, heldere en bondige boodschap te formuleren. Via het protestbord van de klimaatbeweging bereikt de boodschap de samenleving.

Een prototype van een protestbord in een maaksessie afgelopen juni o.b.v. de boodschap van advocate Benedicte Ficq

We stelden een scala aan wetenschappelijke experts rondom klimaat & duurzaamheid (zoals advocate Bénédicte Ficq, hoogleraar oceanografie Erik van Sebille, klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren en gedragswetenschapper Reint Jan Renes) de volgende vraag;

“Wat is een belangrijk inzicht uit uw vakgebied om te delen met de samenleving aangaande het klimaatvraagstuk?”

De inzichten vormen het startpunt voor een team creatieve makers en kunstenaars dat deze zo krachtig mogelijk in tekst en beeld vertalen naar een protestbord. We onderzoeken daarbij verschillende uitvoeringsvormen. Zo ontstaat voor iedere boodschap een reeks varianten gemaakt door verschillende makers.

Via artistieke onderzoeksmethodes in de openbare ruimte toetsen we vervolgens het effect van de borden op het algemeen publiek. Locaties zijn de binnenstad van Utrecht (straatgesprekken en Neude Bieb) en op wetenschapsfestival Betweter in Tivoli Vredenburg. Centraal staat de vraag ‘wat raakt je?’.

Zo krijgen we inzicht in welke uitingsvorm als krachtig wordt ervaren, welke minder. Betrokkenen maken zelf ook een alternatief, volgens hen optimaal protestbord. Zo ontstaat een levende en groeiende set. Deze gaan we in najaar 2023 exposeren en beschikbaarstellen aan de klimaatbeweging.

Middels de expo brengen we de boodschap op strategische locaties waar klimaatactivisme misschien niet welkom is, maar kunst wel. Bijvoorbeeld een onderwijsinstelling, een kantoor van een grote vervuiler, of een etalage die toevallig tegenover de Tweede Kamer ligt. Ook betrekken we een journalistiek platform om via een artikel of beeldrapportage onze werkwijze en resultaten te tonen. Zo zorgen we dat de boodschappen op een luchtige manier, en buiten het kader van klimaatactivisme, ook een breder publiek bereiken.

Als expert een prangende klimaatboodschap waarvan je vindt dat íedereen die zou moeten weten? Of wil je iets doen met de bordenset? Laat het ons weten via info@studiotegenwind.nl.